La salut bucal en la tercera edat

A La Nostra Llar sabem que l’edat no perdona, però a vegades és difícil exemplificar aquesta frase! Això es comprova de moltes formes, com quan hem de començar a canviar algunes de les nostres rutines o hem de pal·liar les molèsties derivades de la nostra salut bucal. Tot i que la ciència i la medicina han suposat una gran millora, no ens eximeixen d’un parell de raspallats al dia, una esbandida amb fluor i les visites periòdiques al nostre dentista per una boca sana. 

No obstant això, la salut de cada persona és diferent, i també els problemes dentals que aniran apareixent al llarg de la nostra vida. Així, pot ser que, amb el pas del temps, apareguin alguns problemes i necessitats específiques que comentem a continuació.

Malalties més freqüents de salut bucal a la tercera edat

A la tercera edat les càries i la periodontitis (una gingivitis, o inflamació de la geniva que no és tractada i passa fins a l’os) són els dos grans problemes als quals ens enfrontem, sense oblidar les infeccions per fongs. Les causes més comunes són els mals hàbits d’higiene bucodental i la probabilitat més gran d’immunodepressió a aquestes edats.

El tabac, els dolços o la sequedat bucal també afecten notablement, i aquesta última està íntegrament relacionada amb una menor salivació a la tercera edat que hem de combatre amb una hidratació més constant.

El bon ús de les pròtesis dentals

De la mateixa manera, l’ús de pròtesis dentals es maximitza a aquestes edats, raó fonamental per aprendre a utilitzar-les adequadament i extremar la higiene a la primera etapa d’habituació. No podem oblidar la necessitat de seguir una dieta tova després de la seva col·locació (els primers dies) i d’establir uns bons hàbits d’higiene continuada després de cada àpat. La revisió també és fonamental, ja que, com ens informen els bons odontòlegs, les pròtesis d’aquest tipus mai són definitives, perquè la nostra boca canvia al llarg del temps.

Pautes per la salut bucodental a la tercera edat

Per últim, no oblidem consells claus que ens ajudaran a mantenir la boca sana, com: 

 

  • S’ha de renovar el raspall mensualment o canviar el seu capçal per aconseguir una neteja òptima
  • Fer un parell d’esbandides amb fluor a la setmana per ajudar a prevenir les càries radiculars (espais de difícil accés, amb arrels al descobert, etc.)
  • Visitar anualment al dentista per un control efectiu de la nostra salut bucodental
  • Adequar la nostra alimentació amb aliments saludables i menys agressius, que afavorirà les digestions, evitarà problemes gastrointestinals i si portem pròtesis o dentadures postisses permetrà tenir-ne cura d’elles amb dietes més toves
  • Utilitzar productes que estimulin la producció de saliva per evitar la sequedat
Leave a reply