Pintar es terapia

Si visitem qualsevol residència geriàtrica és molt freqüent veure grups de residents pintant i acolorint tota mena dibuixos, sovint estan totalment abstrets i concentrats amb la seva tasca i n’hi ha que s’hi passen llargues estones. Es tracta d’una activitat que no és casual, que té uns objectius clars i aporta uns beneficis més enllà de passar l’estona.

Existeixen 5 grans beneficis que volem destacar

CALMA, té un efecte terapèutic que ajuda a ocupar-nos en una tasca i desestressar-nos

Estimula la PSICOMOTRICITAT, permet fer treballar les mans, els dits i les pinces per mantenir l’agilitat manual

Fomenta la CREATIVITAT, al cap i a la fi potencia l’esperit artístic i el gaudi d’expressar-se a través de la pintura

Promou la CONCENTRACIÓ, cal parar atenció per a poder dur a terme la tasca correctament

La SOCIALITZACIÓ es veu reforçada, tota activitat artística afavoreix un sentiment de benestar que repercuteix positivament en la nostra manera de relacionar-nos amb els altres.

D’entrada és una activitat que no requereix de grans preparatius, ni recursos materials i potser per aquest motiu molta gent la utilitza indiscriminadament i sistemàticament sense tenir en compte les necessitats reals dels residents. No es tracta de fer pintar a la gent gran per fer pintar perquè correm el risc de banalitzar una activitat que ben conduïda pot aportar grans beneficis.

A La Nostra Llar hem introduït aquesta activitat d’una manera controlada, amb un professional present que facilita als residents els materials adequats i estimula i potencia l’activitat de pintar com a eina terapèutica. Actualment estem treballant a partir de mandales curosament seleccionades en funció de les capacitats dels residents i evitem molt conscientment dibuixos infantils que menystenen el bagatge vital dels nostres residents que són persones adultes. En aquest mateix sentit l’activitat de pintar es circumscriu a unes determinades hores i no s’utilitza com a mètode barroer d’entreteniment.

Pintar és teràpia!

Leave a reply