La disfàgia

Què és la disfàgia?

La disfàgia es defineix com la dificultat per ingerir aliments, no es tracta d’una malaltia sinó un símptoma més d’una altra malaltia o bé una seqüela que es pateix, que pot ser fruit d’un ictus, Parkinson, ELA, tumors…

Els principals objectius a l’hora de diagnosticar la disfàgia són l’eficàcia i la seguretat en la deglució, ja que cal evitar per un costat la malnutrició, la deshidratació i per l’altra les aspiracions entre d’altres complicacions.

Un dels principals problemes associats a la disfàgia són les aspiracions que poden desembocar en una pneumonia que en els casos de les persones més fràgils pot complicar-se fins a ser causa de mort.

Com podem intervenir per evitar riscos?

A nivell dietètic podem intervenir adaptant els aliments sòlids treballant amb diferents textures des de la normal fins al triturat passant per dietes de fàcil masticació.

Pel què fa als líquids també els podem adaptar afegint espessants als líquids i fins i tot introduint gelatines i puddings per garantir la correcta hidratació de les persones amb més dificultats per deglutir.

A més de tenir en compte les modificacions en la dieta dels malalts és important modificar les pautes d’alimentació de manera que el cuidador estigui a l’alçada dels ulls de la persona, evitar que la persona mengi estirada i assegurar-nos que mastega cada queixalda i en els casos d’hemiparesia cal girar el cap en direcció al costat afectat.

Per afavorir la deglució i evitar ennuegaments és recomanable inclinar el cap cap avall a l’hora d’empassar i sobretot donar el temps suficient per fer-ho.

 

Leave a reply