La Deshidratació En L’ancià

En èpoques estivals es de tots conegut la importància d’una correcta hidratació entre d’altres mesures per evitar “el cop de calor” se’n fa ressò als mitjans de comunicació i són unes normes higièniques que cal seguir per total la població en general. 

Cal tenir en compte en el conjunt de gent gran la importància de hidratar-se correctament. Els avis son mes propensos a la deshidratació donat als canvis fisiològics que s’operen durant la vellesa, disminueix de manera important la capacitat de reservar l’aigua a nivell cel·lular i si a això i sumem alguns medicaments que solen prendre de manera habitual i poden augmentar l’eliminació de líquids o inclús disminuir la sensació de set ens trobem amb un problema al que si no se li posa sol.lució pot arribar a ser greu.

Certament les famílies es troben sovint amb el problema de que l’avi no vol beure aigua per que no te ser, ja ha begut prou o te que anar massa vegades al WC. Cal pactar e insistir fent veure les avantatges que comporta una hidratació adequada:

  • Menys sequedat de pell i mucoses
  • Menys problemes de tipus renal
  • Facilitat per l’evacuació (la lentitud intestinal provoca restrenyiment als avis, si a mes la femta s’endureix per falta de líquid el problema s’aguditza, i empitjora la situació si a mes es pateix d’hemorroides).

 

Per que l’avi vulgui beure també cal que l’hi proporcionem incentius, els sucs frescos de fruites amb diferents colors i gustos poden fer atractiva la hidratació. Cal no oblidar que la visió d’un plat atractiu (en aquest cas un got) incentiva l’apetència.

Per últim, cal no oblidar que al igual que la població en general cal prendre un mínim de 8 gots de líquid (250 cc) el que equival a 2 litres, si aconseguim que això sigui una realitat evitarem trastorns en el avi i una millor qualitat del seu estat general.

 

Aurora Mayor Vives
Infermera

Leave a reply