L’astènia primaveral i la gent gran

L’astènia primaveral és una debilitat o fatiga estacional que apareix quan arriba el bon temps i sol afectar especialment les persones grans

Cansament generalitzat, debilitat, dificultats per dormir, irritabilitat… Són els símptomes típics de l’astènia primaveral, un trastorn de salut estacional de tipus lleu que sol aparèixer amb l’arribada del bon temps i que afecta en especial la gent gran. Saps com combatre-la?

Quan arriba el bon temps, moltes persones pateixen l’anomenada astènia primaveral, una sensació generalitzada de fatiga i malestar que no suposa un perill per a la salut, però que perjudica la qualitat de vida. Els especialistes no es posen d’acord sobre les causes de l’astènia primaveral, però les estadístiques indiquen que afecta sobretot la gent gran i és més freqüent en les dones que en els homes.

En el que sí que estan d’acord els experts és que l’astènia primaveral no és una malaltia ni un trastorn psicològic i, per tant, no requereix prendre medicaments ni seguir un tractament mèdic. Tot i que és convenient vigilar si s’allarga, perquè els seus símptomes es podrien confondre amb altres trastorns, com per exemple una anèmia.

Els símptomes de l’astènia primaveral varien segons les persones, però generalment inclouen: cansament generalitzat, fatiga sense haver realitzat cap esforç, falta d’energia i motivació, insomni durant la nit i somnolència durant el dia, pèrdua de gana, problemes de concentració, irritabilitat, ansietat, mal de cap, etc. Tot i que aquests símptomes desapareixen en uns quants dies, l’astènia primaveral en persones grans amb malalties cròniques pot provocar un empitjorament de la salut general. Per aquest motiu, convé posar-hi una especial atenció.

Encara no s’ha descobert el mecanisme exacte que provoca l’aparició d’aquests símptomes, però es creu que la causa de l’astènia primaveralsón els canvis que es produeixen en la transició de l’hivern a la primavera. Els dies es fan més llargs, la temperatura i la radiació solar augmenten i el canvi d’hora obliga a reajustar els ritmes circadiaris de l’organisme, el que pot produir algunes dificultats transitòries fins que el cos s’adapta a les noves condicions de l’entorn. En les persones amb al·lèrgies, s’afegeixen les molèsties pròpies d’aquests trastorns.

Com prevenir i combatre l’astènia primaveral?

Generalment, l’astènia primaveral desapareix en uns quants dies o setmanes de forma natural. No obstant això, hi ha una sèrie de coses que podem fer per prevenir els seus símptomes:
·      És important mantenir uns horaris regularsde menjars i descans, malgrat que encara hi hagi llum natural.
·      Cal descansar suficients horesa la nit i evitar les migdiades llargues o a deshora, que fan que costi agafar el son de nit.
·      En l’alimentació cal seguir una dieta saludable i variada, amb moltes fruites i verdures fresques de temporada que aporten nutrients.
·      Només s’han de prendre medicaments o complements vitamínics amb prescripció mèdica, especialment les persones grans.
·      Cal hidratar-se adequadament, bevent un mínim de dos litres al dia(aigua, infusions, sucs de fruites, gaspatxos, etc.)
·      No és recomanable el consum de cafè o altres estimulants, perquè alteren els ritmes naturals de l’organisme.
·      Finalment,teniruna actitud positiva mantenir-se actiusempre ajuda a recuperar-se més aviat de l’astènia primaveral.

A La Nostra Llar estem atents cada any als símptomes de l’astènia primaveral en els nostres residents i en fem un seguiment mèdic per assegurar que aviat tornin a estar en forma i puguin gaudir dels beneficis del bon temps i les activitats d’exterior que organitzem al nostre centre.

Tu notes l’astènia primaveral? Et trobes més “fluix” quan arriba el bon temps? Comenta!

Leave a reply