Fruites de primavera: una font de vitamines per a la gent gran

El consum de fruites de temporada aporta varietat a la dieta i permet combatre problemes de salut típics de l’època entre la gent gran, com l’astènia o les al·lèrgies

Amb l’arribada de la primavera, el rebost es renova amb noves fruites de temporada que aporten importants beneficis per a la salut, especialment en el cas de les persones grans. Saps quines són les fruites de primavera imprescindibles que no poden faltar a la teva taula?

Consumir fruites de temporada és molt recomanable per diverses raons. En primer lloc, ens permet gaudir de productes frescos que es troben en el millor moment de l’any i arriben a les nostres mans amb totes les seves propietats intactes; l’àmplia disponibilitat també fa que els productes de temporada i d’origen local siguin més assequibles que els que s’han d’importar de terres llunyanes; per últim, el consum de fruites de temporada suposa una agradable varietat en la dieta, que d’aquesta manera canvia per adaptar-se a les estacions de l’any.

En aquest sentit, la primavera marca la transició entre les fruites d’hivern i les que ens arribaran a l’estiu. Aquesta estació de canvi ens ofereix l’oportunitat de gaudir d’una sèrie de fruits que tenen una temporada força curta, motiu pel qual val la pena aprofitar-la bé. A més a més, les fruites de primavera fresques proporcionen una gran aportació de vitamines i d’altres nutrients que resulten ideals per combatre trastorns de salut associats a aquesta època de l’any i que afecten especialment les persones grans, com les al·lèrgies o l’astènia primaveral.

Les millors fruites de primavera per a la gent gran

Sense cap mena de dubte, la fruita estrella de la primavera són les maduixes i els maduixots.Actualment les podem comprar tot l’any, però segur que mai seran tan fresques i saboroses com en els mesos de febrer a maig. A banda de ser riques en vitamina C, àcid fòlic i potassi, les maduixes i maduixots són ideals per combatre la deshidratacióperquè aporten molta aigua.

Un altre fruit vermell típic de la primavera són les cireres, que podem gaudir des de mitjans d’abril a finals d’agost. Tenen una gran tradició a casa nostra, amb moltes poblacions que celebren la seva Festa de la Cirera. I les cireres bé que mereixen una celebració, perquè són un dels millors aliments per depurar el nostre organisme de toxines. A més a més, ajuden a regular els nivells d’àcid úric, així que resulten molt efectives per prevenir els atacs de gota.

Menys conegut però igual de recomanable com a fruit típic de primavera és la nespla. Aquesta fruita ataronjada amb una polpa dolça i lleugerament àcida es troba en el seu millor moment d’abril a maig (també podem fer confitura per la resta de l’any). Conté molta fibra que facilita el trànsit intestinal, a més d’interessants quantitats de vitamina A, potassi i calci. Això fa que sigui ideal per a prevenir els problemes de la vista, la pell i els ossos (com ara l’osteoporosi).

Finalment, la primavera també és l’època de l’any ideal per gaudir de l’aranja, que es pot collir de desembre a abril (també existeixen varietats de tardor). Les aranges són uns cítrics ideals per a substituir les taronges i mandarines de l’hivern gràcies al seu elevat contingut de vitamina C. A més a més tenen fins a un 90 % aigua, molt poques calories i propietats diürètiques. Per aquesta raó, són una incorporació adient per a la dieta de les persones grans amb problemes de sobrepès. I com aporten molta vitamina B, ajuden a prevenir l’anèmia.

Quines són les teves fruites de primavera preferides? O quines afegiries a la nostra llista?

Leave a reply