Evitar la deshidratació en les persones grans

A l’estiu s’ha de vigilar que les persones grans ingereixin líquids de manera regular per prevenir la deshidratació, que pot tenir greus conseqüències

Quanta aigua han de beure les persones grans? No existeix cap volum determinat, però especialment a l’estiu han d’assegurar-se d’ingerir suficient líquid per compensar el que es perd per culpa de la calor i evitar la deshidratació, que molt sovint no és fàcil d’identificar.

Tot i que es preveu que aquest estiu serà menys calorós que en els darrers anys, quan fa calor és important beure suficients líquids per prevenir la deshidratació, especialment en els grups d’edat més sensibles com ara els nens petits i les persones grans. Cal tenir en compte que, quan naixem, el nostre cos conté un 80 % d’aigua.

A mesura que creixem, el percentatge baixa al 60-70 % i quan ja som vells amb prou feines arriba al 50 %. Per tant, les persones d’edat avançada són més susceptibles de patir una deshidratació. Deshidratar-se vol dir que perdem més líquid del que ingerim, la qual cosa impedeix al nostre organisme funcionar correctament.

Els símptomes de la deshidratació lleu són fàcils d’identificar: molta set, sequedat a la boca i als ulls, orina escassa i fosca… Però, quan es tracta d’una deshidratació greu i especialment en les persones grans, els símptomes no són tan clars i poden passar inadvertits o confondre’s amb altres trastorns de salut. Per exemple: respiració i pols accelerats, marejos o atordiment, irritabilitat, confusió i apatia, febre…. Una persona que no tingui formació mèdica, s’adonaria que el que li passa a un familiar gran que presenta aquest quadre és que es troba deshidratat?

Amb aquests símptomes, l’organisme ens està avisant què no té suficient líquid per funcionar bé. En cas que no es prenguin les mesures adients, el resultat pot ser una pèrdua de consciència, un mal funcionament dels òrgans en general o fins i tot una aturada cardíaca.

Com prevenir la deshidratació en la gent gran

En el cas de les persones grans, també cal saber que, a mida que envellim, sentim menys la necessitat de beure líquids (cosa que no vol dir que no ens facin falta). La disfàgia és un altre factor que incrementa el risc de deshidratació en la gent gran. Per tant, cal estar pendents que els nostres familiars d’edat avançada beguin regularment i recordar-los que ho facin. A més a més, és convenient tenir sempre presents els següents consells per evitar la deshidratació:

  • Com a mínim, les persones grans han de beure 2 litres al dia, que equivalen a vuit gots. Les persones amb mobilitat reduïda sempre han de tenir alguna beguda al seu abast.
  • Les begudes més adequades per hidratar-se són l’aigua, els sucs de fruites i les infusions. L’alcohol, el cafè o els refrescos amb gas poden afavorir la deshidratació.
  • No és convenient prendre begudes excessivament fredes o calentes, perquè poden provocar irritacions a la gola o la laringe, així com trastorns digestius.
  • A més de beure, menjar fruites i verdures també ajuda a mantenir-nos hidratats, especialment les fruites de primavera o estiu que tenen un elevat contingut d’aigua.
  • Algunsmedicaments, com ara els diürètics, laxants, antiinflamatoris o antihistamínics, poden afavorir la deshidratació o tenir contraindicacions en persones deshidratades.
  • És especialment important hidratar-se correctament durant i després de fer exercici, com ara una sessió de fisioteràpia, ball, jocs o simplement passejar pel jardí.

A La Nostra Llar fem un seguiment especial al llarg de tot l’any, i especialment a l’estiu, per assegurar-nos que els nostres residents s’hidraten adequadament i prevenir altres efectes que tenen les altes temperatures, com poden ser els desequilibris electrolítics o els cops de calor.

Quina és la teva beguda preferida quan fa calor? Explica’ns quina recomanes als comentaris.

Leave a reply