CLUB DE LECTURA

La setmana vinent serà Sant Jordi, una diada molt especial que fa possible que per un dia tots els racons de Catalunya s’inundin de flors i llibres i evidentment La Nostra Llar no en serà una excepció, de fet tenim alguna sorpresa preparada amb els nostres amics d’APINDEP, però de moment no us avançarem esdeveniments.

Amb l’article d’avui us volem explicar una activitat que ja fa uns mesos que funciona a La Nostra Llar, es tracta d’una activitat de lectura, concretament nosaltres l’anomenem Club de lectura. La veritat és que fruit de les valoracions individuals que es van duent a terme hem pogut observar que la lectura és un interès comú en molts dels nostres residents, però sovint aquest interès es veu frustrat per la manca de materials adequats o simplement perquè les capacitat cognitives i sensorials impossibiliten gaudir de la lectura.

Des del departament de teràpia ocupacional i d’acord amb la resta de professionals de l’equip es va engegar una activitat en què l’objectiu principal és oferir la possibilitat de gaudir de la lectura als residents amb discapacitat visual i a tots aquells que mostrin interès per la literatura sigui quin sigui els seu nivell d’escolarització.

Pretenem que els participants de l’activitat rebin estimulació cognitiva, que treballin les habilitats especifiques útils per a la lectura i l’escolta activa, la reminiscència i també que augmentin el seu nivell de benestar, satisfacció personal i autoestima, sempre en el context d’un grup que permeti reforçar les relacions socials entre els membres del club.

Per assolir tots aquests objectius acostumem a reunir-nos els dilluns al matí, després de la sessió de gimnàsia i és entre tots que escollim un text que ens agradi. La terapeuta sempre porta un parell d’opcions i ràpidament ens posem d’acord. Un cop escollit el text la terapeuta llegeix en veu alta i clara el text, poc a poc, aturant-se per comprobar que tot el grup va seguint la historia, per mantener l’atenció i fer aclariments quan algú s’ha perdut.

Normalment treballem contes per adults que ens permeten començar i acabar la historia en una sola sessió però cada cop més sovint i fruit de l’interès dels nostres residents, ens atrevim amb textos més llargs fet que ens obliga a deixar d’una setmana per l’altra. Qui ho vol, pot tenir una còpia del text adaptada (lletres grans) per poder rellegir el text en solitari.

Estem encantats amb el Club de lectura i us hem de dir que la nostra petita biblioteca va creixent poc a poc però amb bona lletra i que sense cap mena de dubte per nosaltres la diada de Sant Jordi és ben especial i desitgem que els llibres i la lectura us acompanyin a tots la resta de l’any.

 

Leave a reply