La carabassa, un tresor ple de nutrients

Els dies s’escurcen a poc a poc i les llargues jornades de calor de l’estiu comencen a disminuir. La tardor canvia per complet l’entorn en el que fem vida, i, de la mateixa manera, com vestim o el que mengem. Comencen a venir de gust plats calents, de cullera, més contundents, i, entre tots aquests, tornen ingredients propis de la nostra dieta mediterrània com la carabassa, a la que no sempre oferim l’atenció que es mereix.

La carabassa ha estat des del segle XV, arran de la conquesta espanyola dels territoris americans, un dels aliments més consumits al món sencer. Això és degut al seu sabor, dolç i consistent, i, en l’actualitat, als nombrosos beneficis que ofereix a la nostra salut, gràcies al seu alt contingut en vitamines A, B i C, i en minerals, entre els quals destaquen el cobalt, el zinc, el calci, el bor, el magnesi, el ferro i el potassi, convertint-la en un dels aliments més importants a la nostra taula.

Principals beneficis de menjar carabassa habitualment:

Bona part de l’èxit de la carabassa és que no presenta cap tipus d’efecte negatiu i és fàcil de digerir, una característica que sol complicar-se amb l’arribada dels mesos freds i els aliments més pesats per a l’estómac! Així mateix, la ciència ha demostrat que també compta amb propietats beneficioses més concretes:

  • Regula el sucre en sang, convertint-se en un menjar essencial per a les persones que sofreixen diabetis gràcies al seu alt contingut en fibra que exerceix control en els nivells de sucre. Per tant també ajuda a prevenir el restrenyiment.
  • És rica en beta-carotens, un grup molt important de pigments amb funció antioxidant. Juntament amb la vitamina C i la vitamina E, els beta-carotens ajuden a prevenir la salut ocular i, més concretament, la degeneració macular associada a la visió central i aguda, que sol dificultar la lectura.
  • Té un alt contingut en antioxidants, que ens ajuda a reforçar el nostre sistema immunitari gràcies a la seva combinació de nutrients.
  • La seva polpa està indicada per la gastritis o els problemes d’acidesa, ja que conté mucílags, una substància vegetal que ajuda a suavitzar la digestió i a crear una capa protectora de la mucosa estomacal.
  • Ajuda en la prevenció del càncer: concretament, el càncer de pròstata i de còlon gràcies als beta-carotens, convertint-se en el substitut perfecte de la síndria i podent combinar-se en els nostres menjars amb cítrics, com la taronja, amb propietats similars.

Així que ja ho saps: ara que el fred torna, dóna-li una nova oportunitat a la carabassa! El teu cos ho gaudirà tant per les seves propietats com pel seu sabor.

Leave a reply