Beneficis de la lectura per a les persones grans

Fa ja un temps que a la nostra residència, els dilluns al matí, vàrem posar en marxa una activitat basada en la lectura de textos.  Van ser els i les residents qui van posar nom a l’activitat: “Club de Lectura”.

La lectura ens uneixa tots i totes entorn d’un text, ja sigui un article del diari, un conte per fer-nos pensar, una entrevista, una novel·la breu … Atreu l’atenció de qui l’escolta, fomenta la imaginació i millora la memòria.

Tal com passa per a la resta de la població, la lectura resulta un bon hàbit per a les persones grans.

Els professionals (neuròlegs i psicòlegs) recomanem el seu exercici, donat que s’ha demostrat que qui llegeix activament augmenta la connectivitat de les seves neurones, igual que passa en un procés d’aprenentatge.  Pot resultar beneficiós per prevenir la degeneració cognitiva i conservar millor l’agilitat mental. La lectura és una manera de mantenir-se mentalment en forma.

A causa dels diferents tipus de dèficits que presenten els/les nostres residents (sensorials, manca d’escolarització, etc.), a La Nostra Llar és la Psicòloga qui llegeix el text en veu alta per a tots/totes.  Després, es realitza un comentari grupal, on s’aprofita per treballar aspectes de comprensió, atenció, memòria i reflexions personals, inclús, de vegades, aportant records de la pròpia biografia.  És un bon moment per reforçar també qüestions de convivència i relacions socials, prevenint l’aïllament.

Quan es llegeix, s’afavoreix l’empatia i s’incrementa o, si més no, es reforça el vocabulari.

La lectura esdevé un antídot a la soledat, convertint-se en una agradable companyia, més encara si la compartim en grup i podem comentar-la després tots plegats.  És una altra forma d’estimulació cognitiva.

A casa nostra fem una valoració molt positiva del Club de Lectura, ja que durant el seu desenvolupament es crea un ambient molt bonic, de relaxació i respecte.

Marina Gutiérrez Herrera
Psicòloga
Col. Núm. 3737.  COPC

Leave a reply