Beneficis de l’aigua de mar per la gent gran

Els banys de mar i l’ús de productes amb aigua marina tractada ofereixen interessants beneficis per a la salut, especialment en el cas de les persones grans

Darrerament s’està posant molt de moda l’ús d’aigua de mar per a diversos tractaments, en productes farmacèutics i fins tot per cuinar o beure. Cal aclarir que l’aigua marina té alguns beneficis per la salut de la gent gran si s’usa correctament, però no és un producte “miracle”.

L’aigua de mar és molt més que senzillament aigua amb sal. A causa de l’acció de les algues, el fons marí i altres factors, l’aigua marina conté una sèrie de minerals, com ara iode, sodi, calci, silici, magnesi, etc. que tenen propietats molt interessants per a la pell.

Si això hi afegim els efectes addicionals dels banys de mar, els beneficis de l’aigua de mar per a la salut, en especial de les persones grans, resulten indiscutibles. Una altra cosa són els productes derivats de l’aigua de mar, als quals se’ls atribueixen algunes propietats que no sempre estan tan clares.

Beneficis dels banys de mar

Els banys de mar són una pràctica terapèutica que es coneix des de fa mil·lennis i que ha donat lloc a un conjunt de teràpies naturals basades en aquest mètode, la talassoteràpia. Aquests tractaments usen els elements marins (aigua, algues, sorra, etc.) per a finalitats terapèutiques i de bellesa.

Però, a banda d’aquests tractaments especialitzats que ofereixen els balnearis i spa, ambtan sols banyar-se a la platja es poden obtenir els següents beneficis de l’aigua del mar:

  • L’aigua de mar ajuda a combatre problemes de la pell com la dermatitis o la psoriasi, a més de tenir efectes antisèptics i cicatritzants gràcies al iode.
  • Els banys al mar alleugen d’una manera natural els dolors crònics provocats per malalties com l’artrosi o el reumatisme. També actuen com a relaxant muscular.
  • Al nivell del mar, la pressió sanguínia baixa, fet que beneficia les persones grans amb hipertensió. Mullar-se les cames o caminar per la sorra millora la circulació sanguínia.
  • A més a més, el mar té un important efecte relaxant que disminueix l’ansietat i ajuda a descansar a les persones grans que tenen insomni o altres trastorns del son.

Tot i això, cal prestar una especial atenció a les persones grans que van a la platja per evitar riscos com ara un excés d’irradiació solar, deshidratació, caigudes o ofegaments a l’aigua.

Beneficis de l’aigua de mar tractada

Pel que fa a l’aigua de mar tractada, és un ingredient que està present com a principi actiu a diversos productes farmacèutics, principalment en els medicaments per a la descongestió nasal i la higiene dels narius. S’usen en malalties com en els refredats, rinitis, sinusitis, al·lèrgies, etc. especialment en els nadons i les persones grans.

Aquests productes tenen una eficàcia comprovada científicament i es poden emprar amb tota tranquil·litat, sempre amb prescripció mèdica i seguint els consells del farmacèutic i les instruccions del medicament.

Actualment, també podem trobar aigua de mar envasada en farmàcies, botigues de productes naturals, supermercats o per Internet. Les empreses que comercialitzen aquests productes recomanen usar l’aigua de mar per cuinar, per rentar-se i fins i tot per beure-la.

Alguns van una mica més lluny i li atribueixen propietats “miraculoses”, com ara la prevenció de diverses malalties, el reforçament del sistema immunològic… o fins i tot la cura del càncer o l’autisme! Però aquestes afirmacions no tenen cap base científica i no se n’ha de fer cap mena de cas.

Notes algun benefici quan et banyes al mar? Explica’ns la teva opinió en els comentaris.

Leave a reply