Com afrontar les al·lèrgies en la gent gran: consells pràctics

Les persones grans poden sofrir noves al·lèrgies o al·lèrgies cròniques igual que les persones joves, però les seves conseqüències poden arribar a ser més greus

Amb l’arribada del bon temps, es manifesten la majoria de les al·lèrgies estacionals. Les persones grans poden patir al·lèrgies cròniques o al·lèrgies noves igual que la gent jove. Però cal extremar les precaucions, perquè aquests trastorns poden tenir complicacions més greus.

L’al·lèrgia és una reacció immunitària de l’organisme davant d’una substància generalment innòcua per a la resta de persones, però que en els individus afectats posa en marxa una sèrie de mecanismes de defensa naturals. Aproximadament, una de cada tres persones tenen alguna al·lèrgia. La majoria comencen a aparèixer de petits, però les al·lèrgies poden sorgir a qualsevol edat. Per tant, les persones grans poden seguir patint les al·lèrgies que ja tenien o manifestar-ne de noves si el seu organisme ha desenvolupat sensibilitats a noves substàncies.

En aquest sentit, hi ha alguns factors que afavoreixen l’aparició d’al·lèrgies en la gent gran:

  • Amb l’edat, la pell es torna més fràgil i sensible, el que provoca més reaccions cutànies.
  • La sequedat ocular que pateixen moltes persones grans fomenta la conjuntivitis al·lèrgica.
  • Les persones grans prenen més medicaments, que poden tenir interaccions inesperades.
  • El sistema digestiu també pot tornar-se més sensible a la ingestió de determinats aliments.

En general, les al·lèrgies en la gent gran requereixen extremar les precaucions, perquè poden tenir efectes agreujats en un organisme que es troba més fràgil. Per exemple, en el cas d’un xoc anafilàctic (una resposta extrema de l’organisme davant d’un al·lergen) poden produir-se dificultats respiratòries, problemes cardíacs i una baixada sobtada de la pressió arterial. També cal tenir en compte que els medicaments emprats per tractar les al·lèrgies (per exemple, els antihistamínics) poden tenir interaccions indesitjables amb altres fàrmacs que prenen habitualment les persones grans, com ara els medicaments anticoagulants per al cor.

Consells per prevenir les al·lèrgies en la gent gran

A La Nostra Llar posem una especial atenció durant tot l’any en la prevenció i el tractament de les al·lèrgies en els nostres residents, per tal de reduir al mínim les molèsties que causen. Afortunadament, seguint uns senzills consells és fàcil evitar moltes de les complicacions que poden provocar les al·lèrgies en la gent gran, o com a mínim se’n poden minimitzar els efectes.

En primer lloc, per prevenir les al·lèrgies respiratòries en la gent gran (com ara la rinitis, l’asma bronquial o l’alveolitis), convé ventilar les habitacions un màxim de cinc minuts al dia, millor a primera hora del matí, quan la fresca i la humitat redueixen la mobilitat del pol·len. També és convenient evitar passejar a les hores de més calor i en les zones amb molt trànsit.

Pel que fa a la prevenció de les al·lèrgies cutànies en la gent gran (per exemple urticària, èczemes o edemes) és recomanable usar roba fabricada amb materials naturals i transpirables com el cotó o el lli, rentar-la amb sabó hipoal·lèrgic i evitar els productes cosmètics agressius. També convé fer servir protecció solar adequada, prescindir de l’ús de tints per al cabell i evitar la deshidratació bevent líquids i aplicant cada dia una crema hidratant que reforci la pell.

En tercer lloc, la millor forma de prevenir les al·lèrgies alimentàries en la gent gran és seguir una dieta sana i variada, amb cinc ingestes al dia (desdejuni, esmorzar, dinar, berenar i sopar) que no siguin excessivament feixugues i estiguin basades principalment en verdures, fruites, llegums, peix i carn (un o dos dies a la setmana). També és important evitar els esforços físics durant la digestió i esperar un mínim d’una hora després de menjar abans d’anar-se’n al llit.

Finalment, en cas de qualsevol símptoma que pugui indicar una al·lèrgia en una persona gran, sempre s’ha de consultar el metge. Així podrà realitzar les proves necessàries per identificar la causa i decidir el tractament més adient per a cada situació. En cap cas s’han d’ignorar els símptomes d’una al·lèrgia ni tampoc automedicar-se, perquè cada persona és diferent.

Tens alguna al·lèrgia o algun cas d’aquesta mena en la teva família o entorn? Explica’ns!

Leave a reply